snspa

Alumni

Generația Ambasadorilor

E.S. Dr. Sorin Ducaru

AsisteSorin Ducarunt al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Dacă prăbuşirea fostului regim comunist în 1989 ne-a oferit tuturor şansa unei schimbări de destin, în sensul cel mai larg al termenului, înfiinţarea în 1990 a SNSPA mi-a oferit şansa unei schimbări de destin profesional şi de viziune intelectuală.Vorbesc de şansă, pentru că schimbarea efectivă de destin (de viaţă sau profesional) a ţinut şi ţine de mai mulţi factori, în mare parte de voinţa şi capacitatea de a ni le valorifica.

E.S. Anda Filip

Anda-Filip
Ambasador, Înalt funcţionar internaţional, Reprezentanţa Uniunii Interparlamentare la ONU.
Absolventă a SNSPA, promoţia 1992

Apariţia SNSPA în vara anului 1991 a creat o oportunitate extraordinară într-un moment în care nu se ştia foarte clar cum va evolua ţara noastra pe drumul revenirii la valorile europene şi euro-atlantice. […] Dupa finalizarea studiilor post-universitare, am intrat prin concurs în MAE, unde la început m-am dedicat activităţii României în cadrul OSCE. În anul 1998 am fost trimisă la post la Washington. Ulterior, în intervalul 2000-2003 am fost Reprezentantul permanent al României la ONU, la Geneva. Din 2003 pâna în prezent, lucrez în cadrul Uniunii Interparlamentare.

E.S. Dr. Ion Jinga

AmbasaIon-Jingador al României în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Ma întorc cu respect şi recunoştinţă catre toţi profesorii pe care i-am avut, acum 20 de ani, prima promoţie a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, din care şi eu fac parte. După revenirea României la democraţie, SNSPA a fost prima instituţie de învăţamânt post-universitar consacrată pregatirii elitelor în domeniile ştiinţelor politice, administraţiei publice şi relaţiilor internaţionale.

E.S. Igor Munteanu

AmbasadIgor-Munteanuor al Republicii Moldova în SUA.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Am făcut parte din prima promoţie a SNSPA (1990-1992), care şi-a asumat numeroasele riscuri şi merite ale unei sinuoase tranziţii. Sunt convins că SNSPA a avut un rol de pionierat în procesul de educaţie, culturalizare şi includere a elitelor basarabene într-un circuit naţional de dialog şi cunoaştere. Recunosc că am păstrat o puternică afiliere personală la SNSPA şi, chiar la o lungă depărtare de începuturile studiilor mele la Bucureşti, cred că mă pot număra printre cei care admiră în continuare tradiţiile, ambiţiile şi dorinţa de a dezvolta o adevarată şcoală naţională, la standarde de calitate internaţională.

E.S. Iurie Reniţă

AmbasIurie Renitaadorul extraordinar si plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Serbia, Muntenegru.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Trăiesc un sentiment de mândrie şi satisfacţie pentru absolvenţii primei promoţii a SNSPA, majoritatea cărora actualmente reprezintă cu demnitate România pe plan bilateral şi în cadrul diverselor organizaţii internaţionale. Mulţi dintre absolvenţii primei promoţii din Republica Moldova a SNSPA au contribuit la edificarea şi consolidarea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, iar in prezent activează cu succes în cele mai diverse şi importante funcţii diplomatice.

E.S. Răduţa Matache

AmbaRaduta Matachesador al României în Suedia.
Absolventă a SNSPA, promoţia 1992

Am avut şansa de a absolvi promoţia 1990-1992 la SNSPA, Relaţii Internaţionale, studii post-universitare. SNSPA mi-a deschis perspectiva unui Master în Integrare Europeana în Irlanda. Mi-a oferit modele de viaţă, personalitaţi care îmi sunt repere şi astăzi. Mi-a deschis orizonturile. Din 1992 sunt diplomat şi din 2009 Ambasador al României în Regatul Suediei. Datorez SNSPA, profesorilor şi colegilor mei imens de mult din ceea ce am realizat în plan professional.

E.S. Mihai Gribincea

Ambasador al Mihai GribinceaRepublicii Moldova în Regatul Belgiei.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

În timp ce căderea "cortinei de fier" de pe Prut a redeschis pentru basarabeni valorile românismului, valori înabuşite în Basarabia în cei 50 de ani de ocupaţie sovietica,SNSPA – pentru acei dintre tinerii basarabeni care au avut norocul sa o absolve – a deschis o lume nouă a cunostinţelor, a unor profesori şi diplomaţi de notorietate, de la care am învăţat că diplomaţia este o artă, că Patria este mai mult decât un pamânt cuprins între anumite frontiere, iar apărarea interesului naţional presupune multă muncă, pasiune, responsabilitate şi viziune.

 

Absolvenți ai SNSPA

Georgeta Ionescu

Vicepreședinte al PGeorgeta-Ionescuartidului Verde, fost Secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale
Absolventă masterat, Facultatea de Științe Politice (1999) şi Facultatea de Administraţie Publică promoţia 2000
Școala m-a ajutat să îmi descopăr resursele interioare și să îmi îmbunătăţesc abilităţile profesionale pentru provocările care au urmat. Mai întâi, am reprezentat executivul în dezbaterile legislativului ca Secretar de Stat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul. Cea mai dificilă dar și frumoasă perioadă profesională, am avut-o în calitate de Secretar General al Camerei Deputaţilor, iar apoi ca Secretar de Stat în Ministerul Apărării. Chiar dacă aria mea de responsabilitate în cadrul MApN a acoperit Relaţia cu Parlamentul, am marcat o etapă în domeniul egalităţii de şanse în România, fiind prima dată când o femeie a deţinut o asemenea funcţie.

Claudiu Lucaci

Director al Direcţiei EmisiClaudiu-Lucaciuni Informative și Sport din cadrul TVR
Absolvent masterat, Facultatea de Știinţe Politice, promoţia 2008
Intrarea în spaţiul exclusivist al SNSPA a fost, probabil,  cea mai profitabilă decizie pe care am luat-o în ultimul deceniu. Aceasta mi-a influenţat pozitiv cariera profesională pe care am urmat-o după absolvirea masteratului Politici Publice și Integrare Europeană (2008). Aș caracteriza acest program prin seriozitatea activităţilor didactice și abordarea aplicată a temelor actuale din domeniu. Sunt convins că parcurgerea masteratului la SNSPA a reprezentat pentru mine o lărgire a bazei de cunoaștere și gândire analitică.  Înprezent, sunt Director al Știrilor din televiziunea publică.

Oana Marinescu

Fost Purtător deOana-Marinescu cuvânt al Guvernului, fondator și Director al Omavision
Absolventă de masterat, Facultatea de Comunicare și Relaţii Publice, promoţia 2002
Am absolvit Masterul de Comunicare Politică de la SNSPA într-o perioadă de cotitură din cariera mea profesională, când începusem să lucrez în domeniul comunicării instituţionale. Am avut foarte mult de câștigat din suportul teoretic asigurat de cursurile parcurse, care mi-au consolidat experienţa practică. Și astăzi lucrez tot în comunicare, iar comunicarea instituţională este în continuare una din zonele mele de interes, așadar pot spune că a fost o alegere potrivită pentru mine.

Monica Jitariuc

DirectoMonica Jitariucr al Departamentului Social Media și Partener The Practice, cea mai premiată agenţie româneasca de PR
Absolventă a Facultăţii de Comunicare și Relaţii Publice, promoţia 2004
Din patru ani de facultate, am reţinut câteva lucruri care m-au ajutat foarte mult în viaţă: 1. Comunicarea nu e chiar pentru toată lumea. Totul comunică, dar nu toţi trebuie să devenim comunicatori. 2. Pentru a avea succes trebuie să muncești mult. Tot timpul. Consecvenţa în muncă (fie că e munca pentru un seminar sau pentru un client la serviciu e același lucru) este esenţială pentru a avea succes. 3. Practica este importantă, dar teoria este fundamentală. Și acest ultim punct m-a ajutat apoi de multe ori în viaţa profesională pentru că am avut avantajul de a fi un comunicator. Și, într-o meserie ca a noastră, de comunicatori, calificările sunt esenţiale.

Ramona Mănescu

Ministrul Ramona ManescuTransporturilor
Absolventă a Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeana, promoția 2006
Departamentul de Relaţii Internaţionale și Integrare Europeană oferă garanţia unor studii de calitate și din acest motiv recomand tinerilor care vor să se specializeze în politici europene să urmeze aceste cursuri pentru că în mod sigur le vor fi utile și le vor deschide ușile către multe oportunităţi în carieră. România are nevoie de specialiști, de experţi pentru o integrare reală în Uniunea Europeană.

Eduard Hellvig

Fost Eduard HellvigMinistru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Doctor în Știinţe Politice (SNSPA)
Absolvent al Departamentului de Relaţii Internaţionale și Integrare Europeană, promoția 2009
În perioada studiilor la SNSPA am înţeles că scopul Departamentului de Relaţii Internaţionale si Integrare Europeană este să pună la dispoziţia instituţiilor și a ţării oameni cât mai bine pregătiţi. Am avut posibilitatea să beneficiez în cadrul DRIIE de sfaturile unora dintre cei mai apreciaţi profesori și specialiști în domeniu, oameni care reușesc să îmbine într-un mod extraordinar teoria cu practica.

Alexandra Iancu

Asistentă acreditată pe lângă Parlamentul European
Absolventă a Facultăţii de Administraţie Publică, promoţia 2009
Facultatea de Administraţie Publică este cadrul educaţional în care am învăţat să cuantific valoarea profesională, dar și personală. Acumularea progresivă de informaţii a fost consolidată de oportunitatea de a efectua, în anul 2008, timp de 3 luni, un stagiu de practica în cadrul European Public Law Organization din Legraina, Grecia. Ulterior am urmat cursurile programului bilingv de Master în Studii Europene la Institutul de Studii Europene din cadrul Université Catholique de Louvain din Belgia și din noiembrie 2010 lucrez la Parlamentul European ca asistent al unui europarlamentar român.

Elena Şipoş

MembElena Mirela Siposru în Comisia Tehnică a Revistei “Reflecţii Academice”, Centrul de Excelenţă Academică
Absolventă a Facultăţii de Administraţie Publică, pomoţia 2012
Cursurile din cadrul specializarii Administraţie Europeană, dar mai ales cunoștinţele dobândite în acest domeniu, m-au ajutat să-mi creez un drum în carieră, în prezent desfășurând activităţi de monitorizare a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, dar și în cadrul organizaţiilor non-guvernamentale.

Gabriela Sfetcu

TraineGabriela Sfetcur, Antreprenor
Absolventă a Facultăţii de Management, promoţia 2012
În cei trei ani de studiu la Facultatea de Management am întâlnit profesori deosebiţi. Aceștia sunt modele de urmat pentru studenţi, dar mai ales, sunt persoane de la care înveţi nu numai cum să fii un manager profesionist, ci și un adevărat lider. La Facultatea de Management te vei întâlni cu o mulţime de provocări de pe urma cărora vei avea de învăţat, iar experienţa capătată îţi va folosi în ceea ce vei face mai departe. Dacă pui pasiune în ceea ce faci și ai un obiectiv bine stabilit, cu siguranţă vei reuși mai devreme sau mai târziu.

Ioana Constantin

CoordoIoana Constantinnator evenimente și proiecte studenţești, Facultatea de Management
Absolventă a Facultăţii de Management, promoţia 2012
Facultatea de Management a însemnat pentru mine oportunitatea de a descoperi că pot organiza și coordona evenimente despre care credeam că se ocupă în mod normal doar oameni din companii sau profesori cu experienţă. Facultatea de Management înseamnă o echipă de oameni tineri și entuziaşti. Studenţii nu sunt doar simpli cursanţi. Evenimente precum conferinţele și workshopurile BizMasters, acţiunea caritabilă Let’s Share, sesiunea de comunicări știinţifice Start Management sau revista BuZZ Management ne-au oferit șansa de a ne regăsi în ipostaza de organizatori, comunicatori și coordonatori, dar și de a experimenta lucrul în echipă.